Saturday, December 23, 2017

Bihun Pink Kelate

Teks : Siti Bid

Huhhh... lama sungguh saya tak menulis dlm blog kesayangan saya ni.. ni n3 pertama utk tahun 2017.. actually banyak benda yg saya nk tulis tapi masa tak mengizinkan..
OKlah.. n3 kali ni tentang Bihun Pink Kelate.. alkisahnya dh lama mengidam Bihun Pink Kelate.. asbend dan anak2 pn dh lama request nk mkn tapi saya tk confident nk masa sbb tk de sos labu (sos siam). Dek kerana tahap mengidam tu tinggi dan balik kg pn lambat lagi maka saya pn tanya kt "Pak Cik Google".. jumpa mcm2 versi resepi bihun pink... so saya pn study 3 4 blog sbb risau takut rasa tk sama mcm yg Kelate punya.. almaklumlah rupa dh sama color pink, rasa belum tentu sama.. betul tak?? 
End up saya cuba buat pagi ni.. resepi tu saja ejas skit mana yg patut ikut cara saya... Alhamdulillah jadi rasa spt yg diingini.. malah asbend siap cakap "Mama buat lagi sedap..!!" anak2 pun suka makan.. masing2 makan bertambah2... adehhh :P
Tentu korang nk tahu resepi kan? OKlah saya share resepi..

~RESEPI BIHUN PINK KELATE~
 
BAHAN-BAHAN;

1 Paket Bihun - direndam dengan pewarna pink/cochineal. 
1 Ulas Bawang Merah (saya guna bawang merah saiz besar)
7 Ulas Bawang Putih
1 Sudu besar Cili Giling/Chili Flake
1 Senduk Sos Cili
1/2 Senduk Sos Tomato
Sayur Kangkung secukupnya
Udang Kertas/Udang Kering segenggam (udang kering rendam dgn air panas supaya lembut)
Garam & Gula secukup rasa

1/2 Kiub Ayam
Aji secubit
Minyak untuk menumis

Tips :
Rendam bihun guna air suam sbb kalu guna air panas nanti bihun lembik.. nanti masa menggoreng bihun akan hancur/lunyai. Biasa saya rendam mlm seblm tidur guna air paip.. pastu pagi saya campurkan air panas (air panas bila di campur dgn air sejuk maka air akan jadi suam). Rendam kejap je.. agak2 dh lembut skit kemudian ditoskan.. 

CARA MEMASAK;

>> Blend bawang merah dan bawang putih.
>> Tumiskan bahan blend dan cili giling hingga naik minyak.
>> Masukkan udang. Goreng sekejap.
>> Masukkan sos cili dan sos tomato, gula, garam, kiub ayam dan aji.. kacau sekejap kasi mesra. Rasakan masin dan manisnya.. biasa bihun pink ni rasa manisnya lebih tapi make sure manisnya tak pelik.. sesuaikan dgn masin.. kalau pesnya agak pekat maka tambahkan air supaya tidak terlalu kering bila masukkan bihun nanti.
>> Masukkan kangkung.
>> Masukkan bihun yang telah ditoskan. Kacau hingga sebati supaya pes dan bihun mesra bersama.
>> Siap.

Bihun Pink Kelate.. rare!!

2 comments: